Nicole Hoogenboom - Begeleiding en coaching

Bijna Sinterklaas, hoe hou je het leuk.

Lieve Heleen en Guus

Nog een paar dagen en het is weer pakjesavond. Dit moet zo’n leuke avond zijn maar nu vliegt thuis de stress al alle kanten op. Roel weet niet meer waar hij aan toe is en heeft de ene na de andere driftbui. Je realiseert je dat dit door alle onzekerheden komt maar je wordt er wel heel erg moe van.

Drukte en stress is in de maand December normaal in een gezin met kleine kinderen maar wat er bij jullie nu allemaal gebeurt haalt de sjeu van de voorbereidingen en van het hele feest wel een beetje af.

Voor het eerst moet Roel een surprise maken voor een kindje uit zijn klas. Dit geeft zoveel spanning en vooral onmacht in zijn hoofd dat hij het geheel niet meer overziet. Hij kan het alleen maar vertalen in boosheid, een ander middel heeft hij nu niet.

Roel die door alles wat zo anders is als anders niet meer slaapt. De meisjes die zo zenuwachtig worden door zijn impulsieve boosheid waardoor ook zij niet meer weten hoe ze om moeten gaan met de spanning thuis.

Misschien helpt het Roel wel als je gaat proberen de komende dagen voor hem beter te structureren Dus ga elke ochtend even met hem de nieuwe dag doornemen.

“Vanmiddag gaan we samen als de oppas er is een cadeautje kopen voor het jongetje wiens lootje je getrokken hebt.” En niet meer dan dat. Alleen maar dat cadeautje.

De komende zaterdag, “Vanavond als je zusjes slapen gaan we samen een verhaaltje maken van vier regels voor dat jongetje.” Vermijd het woord gedichtje, dat geeft stress, bij ons toch ook.

De volgende dag, zondag: “Vanmiddag gaan we het cadeautje heel mooi inpakken en dan gaan we het verhaaltje er opplakken.” Vermijdt het woord surprise want Roel wil echt zijn handen niet vuil maken.

Elke dag een behapbare opdracht samen bespreken en dan ook stoppen met het praten over het sinterklaas feest op school. Haal de druk van de ketel en benoem het feest niet.

Wie weet lukt het op deze manier er samen toch een mooi feest voor Roel van te maken.

En ja dat jij dinsdagavond aan het eind van je Latijn bent……

Zondag 10 december mag je misschien wel uitslapen.

 

Liefs, Nicole

Lees verder Geen Reacties

Jouw studerende kind met AD(H)D

Zaterdag 4 november verscheen een blog van mij op de site van Studiekeuzekind. Deze site is een initiatief van de decanenkring uit de regio Arnhem. Hierin zitten decanen van havo/vwo en vertegenwoordigers van hbo’s en universiteiten.

https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studeren-met-adhd-informatie-voor-ouders/

Ik wil dit, door mij geschreven, blog graag met jullie delen.

Jouw studerende kind met AD(H)D

En dan is op een dag jouw kind toch opeens volwassen genoeg om te gaan studeren. De afgelopen jaren heb je waarschijnlijk vaak met je handen in het haar gezeten. Kwam er van dit kind wel ooit iets terecht? Zo opeens staat hij ingeschreven voor een universitaire of een hbo studie. Jij blij, hij blij. Je denkt dat je klaarbent met jouw gedeelte van de opvoeding. De vlag mag uit, de fles mag open het is tijd voor een feestje.

Het duurt lang voordat er rust komt

En niets is minder waar, sorry. In de afgelopen jaren is, na veel onderzoek, gebleken dat het zogenaamde puberbrein pas rond het 25ste  jaar is uitgegroeid. Maar heeft jouw kind ADHD… het brein van je kind zal er vaak nog langer over doen voordat daar rust komt en verbanden gelegd gaan worden, dit door zijn ADHD.

Planning, financiën en stress

De komende jaren zal jouw puber jou dus nog heel veel nodig hebben, ongeacht of hij nog thuis of al zelfstandig woont. Er zullen waarschijnlijk problemen op gaan treden op het gebied van planning. Op het gebied van zijn financiën. En vriendschappen zullen opnieuw gemaakt moeten worden wat gepaard zal gaan met stress.

De structuur van de middelbare school is er niet meer

Verder is alles wat het vroeger voor hem hanteerbaar maakte om zijn middelbare school te doorlopen, opeens niet meer van toepassing. Hij heeft geen eigen klas of groep meer. Er wordt niet gecontroleerd of hij zijn stof af heeft en ook vaak niet of hij überhaupt aanwezig is tijdens het te volgen vak of college.

Op afstand monitoren

En wat er dan voor jou verandert na al die jaren zorgen is dat je moet gaan leren afstand te gaan nemen en met een helikopterview naar jouw kind te kijken. Op afstand monitoren wordt het ook wel genoemd. Vanaf nu laat je hem ‘gerust’ twee weken in vuile kleren lopen, niet jouw probleem. Je laat hem zelf er voor kiezen om ongezond te eten, moet hij zelf echt ontdekken wat dat met zijn lichaam doet. Als je merkt dat hij zich verslaapt maak je hem niet wakker. JIJ mist geen college, dat doet hijzelf.

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Dit is namelijk de periode dat hij zich los moet gaan maken van jou. Dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid moet gaan nemen. En dat kan hij alleen als hij eerst een paar stevige fouten maakt en er door andere op wordt aangesproken. Hij moet leren dat hij vanaf nu niet langer door jou overal mee wordt geholpen en uit de brand wordt gered.

Zelf hulp vragen

Jij spreekt hem al jaren overal op aan en dat hoort hij allang niet meer bewust. Je bent voor hem een continue zoem geworden die hij kan blokken. Maar die nieuwe mensen die hij leert kennen tijdens zijn studie zijn wel belangrijk voor hem en voor zijn ontwikkeling. Dat is iets wat hij snel door zal hebben. Eigenlijk moet hij maar eens even onderuit gaan voordat hij doorheeft dat die continue zoem in zijn omgeving over zijn gedrag toch wel belangrijk voor hem is. Hij moet nu zelf gaan leren om bij jou of iemand anders hulp te gaan vragen.

Achterwacht

En op het moment dat hij die hulp vraagt omdat hij het alleen niet redt sta je weer klaar voor hem. Op dat moment ga je samen met hem kijken wat hij echt nodig heeft en waarbij hij hulp van jou nodig heeft. Maar vooral ook wat hij zelf kan proberen en uiteindelijk zelf kan doen. Hij moet gaan leren dat het uiteindelijk zijn eigen verantwoordelijkheid is wat hij met zijn leven doet en hoe hij dat inricht. Vanaf dat moment heb jij de taak op te voeden als achterwacht.

Geldzaken en studeren met ADHD

Financiën zijn vaak een zwaar onderdeel om in een keer zelfstandig te verhapstukken voor mensen met ADHD. Ga hier juist samen wel meteen voor zitten. Zet alle vaste lasten op een rijtje en bekijk samen wat er aan geld uit gaat en wat er binnen komt. Maak naar aanleiding hiervan een budgetplanning. Desnoods ben jij de eerste periode de budgetbeheerder en maak je elke maandag weekgeld over. Alles om maar te zorgen dat jouw kind echt overzicht krijgt in zijn financiën. En om te voorkomen dat hij nu al schulden gaat maken.

Studeren met ADHD

Loslaten is zwaar

En dan begint het loslaten, en ik weet zo goed uit mijn eigen ervaringen, als moeder met drie zonen met onder andere ADHD, hoe zwaar dat kan zijn. Maar ik weet ook dat zolang jij alles blijft regelen voor hem, wat ik ook te lang heb gedaan bij een van mijn zonen, hij nooit op een goede manier volwassen wordt en dat gunnen we toch elk kind. En het mooie is, met de juiste ondersteuning redt die van jou het echt ook wel.

Met warme groet, 

Nicole Hoogenboom

www.nhbc.nl

Lees verder Geen Reacties

Een ouderavond op 21 november voor ouders van kinderen met autisme en/of AD(H)D

Binnenkort organiseer ik, in Zwolle, een ouderavond voor ouders en opvoeders van kinderen met autisme en/of AD(H)D.

Het thema van deze ouderavond  gaat dit keer over de rust en vooral de onrust die speelt bij kinderen met autisme en/of AD(H)D rondom alle festiviteiten in de maand december.

Die onrust is waarschijnlijk al begonnen. Hier, bij ons thuis viel vier weken terug de eerste speelgoedcatalogus al op de mat.
Gelukkig zijn mijn kinderen al jaren de leeftijd voorbij dat dit onrust teweeg brengt, maar ik weet en voel nog goed welk een impact deze gebeurtenis vroeger  bij ons thuis had.

Vanaf het moment, dat die eerste speelgoed folder in de bus viel, begon de aanloop naar de drukke en volle feestmaand.

In de streek waar wij wonen wordt eerst nog op elf november Sint- Maarten gevierd. Een overkill aan snoep werd door mijn vier kinderen het huis binnen gesleept.
En hoe leuk dat uiteindelijk ook was voor hen, de stress om te moeten aanbellen en een liedje te moeten zingen liep vaak van te voren al heel hoog op.

Dit jaar komt Sinterklaas op 18 november weer aan in Nederland. Spanning op de koppies en grote verwachtingen bij het zetten van de schoen. Vroeg wakker worden ’s ochtends en slechter slapen ’s nachts hoort voor veel kinderen er meteen bij.

Vaak wordt er meerdere keren het Sinterklaasfeest gevierd. Zowel op school, als op het werk en natuurlijk ook nog een keertje thuis. Is die goede man weer het land uit dan moet er volgens de kinderen en de reclame folders meteen een boom komen. Heel leuk natuurlijk maar wel weer een nieuwe prikkel voor sommige van onze kinderen.

En om dan over de onrust rondom de kerstdagen nog niet eens te spreken. Sommige gezinnen gaan een of twee keer naar de kerk maar ook daar is het anders dan anders deze dagen. Op bezoek of juist veel mensen die thuis bij jullie komen mee eten. Het is dan ook niet voor niets het feest van de lichtjes en de gezelligheid. Van het samen beleven en samen komen. Iets wat voor ons zo belangrijk en vanzelfsprekend is kan een drama zijn voor veel kinderen. Hoe ga je hier dan mee om?

En hoera, vanaf half november vallen ook de gidsen met vuurwerk weer in de bus.
Voor het ene kind zo spannend dat er de hele dag in gekeken werd. Voor het andere kind zo angstig dat hij er ook de hele dag in keek om zich vast voor te bereiden.

Wat was ik altijd blij, als de maand december weer voorbij was.

Alle feesten die in andere gezinnen als feest ervaren werden leverde bij ons thuis heel veel onrust op.
Omdat veel gezinnen ook leiden onder deze onrust de komende periode, gaat de volgende ouderavond over:”Met meer rust de feestdagen in gaan”.

Ik deel met jullie trics en trucs die jullie thuis zelf kunnen gaan inzetten om een bepaalde mate van rust te waarborgen.

Heb je ook belangstelling om 21 november ’s avonds te komen? Meld je dan aan via [email protected]
Ik mail je in de week voor de 21ste de informatie waar de avond wordt gehouden.

Liefs, Nicole

Herken jij je in het bovenstaande verhaal? Zou je graag eens over jouw zorgen met een ervaringsdeskundige willen praten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gratis gesprek van een half uur.

Nicole Hoogenboom
0619703438

[email protected]

Lees verder Geen Reacties

Kinderen met autisme en/of AD(H)D en de maand december

“Met meer rust de feestdagen in gaan”

De laatste weken zijn als los zand tussen mijn vingers door geglipt. Al mijn goede bedoelingen ten spijt is er al een maand geen nieuw blog van mij verschenen. Er was er een zo goed als klaar, die nu niet meer relevant is. Ik ben vergeten dat blog te plaatsen door de druk en de hectiek van het moment.

De afgelopen maanden ben ik heel druk bezig geweest met de opzet van een on-line training voor ouders van kinderen met ADHD. Gezien de ongelooflijke hoeveelheid werk wat hier achter vandaan kwam heb ik de lancering van deze training voor nu voor me uit geschoven. Maar achter de schermen werk ik hier wel aan door. Als hij klaar is zal ik het laten weten via mijn website.

 
Het boek “51 tips en 15 vragen voor ouders van kinderen met AD(H)D” is eindelijk zo goed als klaar.
Het schrijven van alle tips was natuurlijk veel meer werk dan ik mij van te voren had gerealiseerd.
Het bijna boek heeft de eerste correctie ronde doorstaan en ik ben nu bezig met fine-tunen en met het verzorgen van de lay-out.

Het tweede boek waar ik mee bezig ben “ 50 tips voor volwassenen met AD(H)D” is ondertussen ook al redelijk ver gevorderd. Ook hier geldt voor dat het weer veel meer werk is en tijd kost dan ik had ingecalculeerd.

Verder is er elke vierde vrijdag van de maand een koffieochtend, zonder thema, die ik samen met twee andere vrouwen begeleid. Zij begeleiden beide kinderen met autisme en AD(H)D. voor ons drieën een mooie samenwerkingsvorm. Misschien is deze ochtend voor sommige van jullie ook interessant om eens bij te wonen.
Informatie hierover is te vinden op de Facebook pagina van Mooi Positief.

En opeens is het vandaag alweer 16 oktober en realiseerde ik mij vanochtend dat jij als blog volger recht hebt op en misschien wel interesse hebt in, om mee te kijken naar mijn plannen voor 2018.

En die plannen beginnen voor mij dit jaar op dinsdagavond 21 november. Die avond organiseer ik weer een ouderavond voor ouders en opvoeders van kinderen met autisme en/of AD(H)D.
Deze avonden zijn vrij toegankelijk voor iedereen na aanmelding.

Het thema van deze ouderavond zal gaan over de rust en vooral de onrust waar alle kinderen last van hebben in de maand december.

Die onrust is waarschijnlijk bij jullie nu al begonnen. Hier, bij mij thuis viel namelijk drie weken de eerste speelgoedcatalogus al op de mat.
Gelukkig zijn mijn kinderen al jaren de leeftijd voorbij dat dit onrust teweeg bracht, maar wat weet en voel ik nog goed welk een impact deze gebeurtenis vroeger had bij ons thuis.

Vanaf dat moment, dat die eerste speelgoed folder in de bus viel, begon de aanloop naar de drukke en volle feestmaand.

In de streek waar wij wonen wordt eerst nog op elf november Sint- Maarten gevierd. Een overkill aan snoep werd door mijn vier kinderen het huis binnen gesleept.
En hoe leuk dat uiteindelijk voor hen ook was , de stress van het moeten aanbellen en een liedje moeten zingen liep vaak van te voren al heel hoog op.

Dit jaar komt Sinterklaas op 18 november weer aan in Nederland. Spanning op de koppies en grote verwachtingen bij het zetten van de schoen. Vroeg wakker worden ’s ochtends en slechter slapen ’s nachts hoort voor veel kinderen er meteen weer bij.

Vaak wordt er meerdere keren het Sinterklaasfeest gevierd. Zowel op school, als op het werk en natuurlijk ook nog een keertje thuis. Is die goede man weer het land uit dan moet er volgens de kinderen en de reclame folders meteen een boom komen. Heel leuk natuurlijk maar wel weer een nieuwe prikkel voor sommige van onze kinderen.

En hoera, vanaf half november vallen ook de gidsen met vuurwerk weer in de bus.
Voor het ene kind zo spannend dat er de hele dag in gekeken werd. Voor het andere kind zo angstig dat hij er ook de hele dag in keek om zich vast voor te bereiden.

Wat was ik altijd blij, als de maand december weer voorbij was.

Alle feesten die in andere gezinnen als feest ervaren werden leverde bij mij thuis heel veel onrust op.
Omdat veel gezinnen ook leiden onder deze onrust de komende periode, gaat de volgende ouderavond over:”Met meer rust de feestdagen in gaan”.

Heb je ook belangstelling om 21 november ’s avonds te komen? Meld je dan aan via [email protected]
Ik mail je dan in de week voor de 21ste de informatie waar de avond in Zwolle wordt gehouden op.
 
Liefs, Nicole

 
Herken jij je in het bovenstaande verhaal? Zou je graag eens over jouw zorgen met een ervaringsdeskundige willen praten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op voor een gratis gesprek van een half uur.

Nicole Hoogenboom
0619703438

[email protected]

 

Lees verder Geen Reacties