Autisme en onbegrip uit je omgeving, hoe ga je daarmee om?

‘Onze zoon heeft ADD en autisme. Bij zijn opa en oma is hij rustig en lief en bij een vriendje spelen gaat probleemloos. Mensen maken niet mee wat wij thuis meemaken. We hebben vaak discussie met mijn ouders en voelen ons onbegrepen. Soms kan ik het wel uitschreeuwen: ‘Maak het hier maar eens een maandje mee!’ Hoe krijgen wij meer begrip voor onze situatie?’

Ook wanneer je kind geen AD(H)D of een vorm van autisme heeft, kan de buitenwereld snoeihard reageren op de manier waarop jij je kind opvoedt. Iedereen heeft een mening, ook als zij geen ervaring hebben met een kind met de diagnose ADD, ADHD of autisme. Ze stellen, dat jouw kind zo moeilijk is. Of je doet vast wat verkeerd in je opvoeding.Bij hen thuis zijn er nooit problemen met je kind immers.

‘Breng hem maar eens een week bij ons, dan zal dat gedrag van hem wel over zijn,’ is een veelgehoorde mening.

Onbegrip van je omgeving, los je dat op?

Jammer genoeg zal je kind zijn ‘lastige gedrag’ bij anderen niet echt laten zien, ook niet als hij een week bij opa en oma gaat logeren.

Laat het gevecht los. Je omgeving overtuigen van jouw opvoedingsmethodiek is vaak onbegonnen werk.

Stop in ieder geval jezelf en je kind te verdedigen. Sta achter de manier waarop jij de zaken aanpakt. Anderen wonen niet dagelijks met je kind in een huis. Zij kunnen niet weten hoe het is. Dus laat de kritiek van je schouders afglijden.

Zoek steun en hulp bij andere ouders van kinderen met autisme of AD(H)D.Daar voel jij je sneller begrepen en vind je steun.

Groeit de situatie met je omgeving en/of thuis je boven het hoofd? Dan heb je meer hulp nodig.

Maak gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult