Langzamerhand zijn de scholen in Nederland weer begonnen. Voor de meeste kinderen zijn de vakanties voorbij en blikken hun ouders terug op de afgelopen zes vrije weken. De eerste ‘na de vakantie gesprekken’ heb ik al weer gevoerd met een aantal ouders.

En als ik dan vraag hoe het in de vakantie is gegaan klinkt er toch vaak een gelatenheid in hun antwoorden. “Het was wel zwaar hoor, al die weken vrij. Toch jammer dat we er niet toch een paar weken tussen uit zijn gegaan maar daar zagen we zo erg tegenop.” “Ik weet niet of we het zo volgend jaar weer gaan doen, Frankrijk was wel erg ver weg.” “Tussen ons ging het dit jaar echt niet goed, we vragen ons af of we het als echtpaar wel gaan redden.” “Ach gelukkig kan ik weer aan het werk, dat kost beduidend minder energie dan die vakantie met ons gezin in Duitsland.”

En ik snap dit echt heel erg goed. De periode die je zelf ook zo hard nodig hebt om weer even op adem te komen kost juist extra veel energie. Energie die er vaak niet of weinig is aan het einde van het schooljaar. Niet meer bij jou maar ook niet meer bij jouw kinderen.

En dat het de afgelopen weken zo verschrikkelijk warm in Nederland is geweest speelt natuurlijk ook niet echt mee. Bijna iedereen sliep slechter en ook dat leverde extra vermoeidheid op. Overdag merkte ik dat er meer werd gehuild door kinderen en dat er meer werd gemopperd door ouders.

Maar wat is het verdrietig als jij zo terug kijkt op de afgelopen vakantie. Juist die periode die je zo hard nodig hebt om even bij te komen van het afgelopen jaar en energie op te doen voor de komende maanden.

Energie om je nog beter te verdiepen in de opvoeding van jouw kind. Energie om de eerste weken van het weer naar school gaan van jouw kind te begeleiden. Energie om weer aan het werk te gaan en te zorgen dat jouw werk niet lijdt onder jouw vermoeidheid. En misschien ook veel energie om jouw relatie weer inhoud te geven, om samen weer een team te worden in plaats van twee individuen met elk een eigen doel.

Gelukkig kreeg ik ook een paar mails van ouders waarbij het juist beter was gegaan dan in de voorgaande jaren. Ze hadden tijdens deze vakantie bepaalde structuren vast gehouden. Verder hadden ze gekeken waarin ze zelf wat losser konden acteren. Ze hadden bij zichzelf bekeken waarin zij konden veranderen en of de huidige aanpak voor hun kind nog steeds werkte. Hiervoor kan de vakantie een hele goede periode zijn juist omdat de normale dagelijkse gebeurtenissen even op een lager pitje staan. Het is dan wel zaak om nieuwe gebruiken de tijd te geven om in te slijpen. Iedereen heeft tijd nodig om te wennen aan nieuwe gewoontes maar deze kinderen helemaal. Maar daar heb je wel weer de energie voor nodig. En deze ouders hebben die gelukkig, niet overvloedig, wel gehad.

Wil jij ook eens praten om te kijken waar jij jouw energielek hebt zitten en wat je hier eventueel aan kunt doen? Neem dan geheel vrijblijvend via mijn website, www.nhbc.nl, contact met mij op voor een gratis gesprek van een half uur.

Met warme groet,

Nicole