De eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn overal al weer achter de rug. In onze regio trouwens pas sinds vorige week maandag. Veel kinderen en ouders hebben echt de tijd nodig gehad om weer te wennen aan het nieuwe ritme. Op tijd opstaan en vooral op tijd, met alle zo belangrijke zaken in de rugtas, op weg naar school vertrekken.

Zo ongedwongen als voor sommige ouders de vakantie was zoveel stress levert het begin van het nieuwe school jaar vaak op. Ook voor de ouders die zo hard toe waren aan de structuur van school gaan de eerste weken van het nieuwe schooljaar niet in de koude kleren zitten. Alles waar jouw kind voor de zomer gewend aan was is meestal veranderd. Een nieuwe juf of meester die voor de klas staat. Een nieuw klaslokaal en vaak toch ook weer wat nieuwe klasgenoten.

Veel kinderen groeien in de grote vakantie, zowel lichamelijk als geestelijk treden er onverwachte veranderingen op. Deze veranderingen zorgen er vaak voor dat de groepsdynamiek na de vakantie veranderd is . Het vriendje of vriendinnetje waar vorig jaar nog veel mee werd gespeeld heeft opeens andere interesses gekregen en zoekt daar nieuwe vrienden bij die in dat verander proces passen.

En jouw kind dat toch óók zo gegroeid is in de grote vakantie heeft moeite om zijn plekje in de groep opnieuw terug te vinden. Voor hem is echt alles anders, van zijn plekje in de klas tot zijn plek in de groep. Zelfs als hij dezelfde leerkracht als vorig jaar heeft zal het weer heel erg wennen zijn.

En die tijd die hij zo hard nodig heeft om te wennen in deze nieuwe situatie krijgt hij meestal niet. Vanaf week een wordt er al weer heel veel van hem verwacht. Taken waar hij voor zijn gevoel misschien niet aan voldoen of die er voor zorgen dat hij op zijn tenen loopt.

En dat nare gevoel wat hem bekruipt brengt onrust in huis waar jij niet op zit te wachten. Jullie kind moet ergens zijn stress af reageren, dat snap je echt wel maar waarom dat altijd zo heftig moet gebeuren. Waarom kan het bij jullie nooit rustig gaan? Bij sommige van onze kinderen gaat de start van het nieuwe jaar juist zo rustig dat je weet dat dit niet klopt. Dat er ergens een klein boos en gefrustreerd bommetje aan het groeien is wat een dezer dagen ex of implodeert.

Dat in goede banen van jouw kind leiden kost jou veel tijd en aandacht. Heel veel tijd en heel veel aandacht van jou voor hem voordat het schoolleven en de schoolstructuur heel langzaam maar zeker weer wordt geïntegreerd in zijn en dus jullie dagelijkse bestaan. En tegen de tijd dat hij zijn rust en structuur weer te pakken heeft, zo over een week of vier of vijf… is het weer vakantie en hierna begint alles weer helemaal opnieuw.

Op vrijdag 12 oktober geef ik een koffieochtend waarin ik het over de invulling van de herfstvakantie ga hebben. Er is plaats voor zes ouders. Heb je interesse om te komen? Meld je dan aan via mijn mail:  nicole@nhbc.nl

Met warme groet, Nicole