Vorige week woensdagavond had ik een afspraak met een man van midden veertig. Hij kwam voor het gratis consult en had mij gevonden via mijn website.
Uiteindelijk hebben we ruim een uur zitten praten. Over zijn eigen diagnose maar ook over de diagnose van zijn nu tien jarige dochter met ADD.
Hij zelf heeft sinds een half jaar de diagnose ADHD. Toen hij deze diagnose kreeg vielen er opeens heel veel puzzelstukje op hun plaats.

Puzzelstukjes

Hij begreep nu waarom zijn vrouw uiteindelijk drie jaar geleden een scheiding had aangevraagd. Naast het begrijpen was er ook acceptatie over zijn scheiding ontstaan. Hierdoor konden zijn ex vrouw en hij eindelijk weer normaal communiceren als het over de opvoeding hun dochter ging.
Ook begreep hij opeens waarom voor hem vaak zaken toch ingewikkelder waren dan voor zijn vrienden en collega’s.
Hij begreep sinds dat moment waarom hij vroeger steeds opnieuw was begonnen met een andere studie. En deze opleidingen allemaal had opgegeven zonder ooit een examen te halen. Eigenlijk had hij onder zijn niveau een baan gevonden. Maar ook dat dit goed is omdat het hem rust geeft.

Ook zijn dochter met haar eeuwige onrust en hierdoor haar onverwachte boze buien was hij door zijn eigen ADHD een beetje beter gaan begrijpen.
Maar de opvoeding ervoer hij nu eigenlijk zwaarder dan in de jaren hiervoor. Hij was de hele tijd in zijn hoofd aan het invullen met wat zij van hem nodig zou hebben en vooral hoe hij aan die vraag moest voldoen.
Het spontane, soms out of the box, opvoeden, waar hij altijd zo van had gehouden, was hij helemaal kwijt geraakt. Al zijn reacties en opmerkingen wikte en woog hij tegenwoordig op een weegschaal.
Want zijn acties en reacties in veel situaties waren toch wel heel anders dan die van zijn meisje, en dat begreep hij eigenlijk niet. Ze hadden toch allebei een soortgelijk ‘probleem’ had hij bedacht.

Appels en peren

We hebben het er uitgebreid over gehad dat het vergelijken van ADD en ADHD is als het vergelijken van appels en peren. Allebei fruit maar toch allebei met eigen specifieke kenmerken.
De tijd vloog voorbij, even over negen uur nam hij afscheid.
Of hij het op dit moment nodig heeft een traject af te nemen? Ik denk van niet. Hij heeft nu weer handvaten die hij nodig heeft. En dat is waar zo’n gesprek uiteindelijk om gaat.

Herken jij je in dit verhaal? Wil je ook graag eens over jouw situatie praten? Neem dan telefonisch contact met mij op via nummer 0619703438 .
We plannen een gratis consult van 30 minuten bij mij op kantoor. Als de afstand een bezwaar is voeren we het gesprek telefonisch.