Wanneer jouw kind regelmatig anders reageert dan de andere kinderen op het schoolplein krijg jij als ouder waarschijnlijk het gevoel dat zijn gedrag wel aan jouw opvoeding zal liggen. Dit krijg je voornamelijk door de andere ouders die een sterke mening hebben over wat acceptabel gedrag is. En ja, het is heel jammer maar jouw kind reageert soms niet zoals de andere kinderen.

Misschien krijgt hij wel een driftbui als de zaken plotseling anders lopen dan verwacht. Als dat ene vriendje toch opeens niet met hem wil of kan spelen. Als de juf onverwacht niet op school komt omdat ze ziek is geworden. Wanneer het juiste broodbeleg uitverkocht is en je iets anders moet kopen.

Misschien reageert jouw kind juist heel teruggetrokken en doet hij nooit mee met spelletjes. Staat hij altijd aan de kant te kijken als de andere kinderen spelen of is hij met geen stok naar de zwemles te krijgen. Het gedrag van jouw kind heeft een grote uitwerking op zijn maar ook jouw algemene welbevinden. Om maar eens een gedeelte van dit onderwerp uit te diepen: de school.

Je wordt regelmatig door de directeur van de school gebeld of je even langs kunt komen voor een gesprek, of erger nog, of jij je kind nu meteen wilt komen ophalen. Vervelend als je dan net in een vergadering zit waar je eigenlijk niet weg kunt of als je met een vriendin in de stad aan het lunchen bent. Je moet op dat moment al je bezigheden laten vallen want de school en dus jouw ouderlijke plicht roept. Misschien merk je wel dat de gekozen school eigenlijk helemaal niet zo goed bij jullie kind past. Dat er onvoldoende veiligheid wordt geboden en dat het beter zou zijn een andere vorm van onderwijs te zoeken. Nog erger voelt het als de school zelf aangeeft jouw kind niet langer als leerling te willen hebben. In beide gevallen moet je zo snel mogelijk op zoek naar ander onderwijs.

Verder loop je ook nog eens tegen de meningen en oordelen van de andere ouders aan. Iedereen heeft namelijk een mening over jou, over je kind, over de opvoeding en over het feit dat je wel of juist niet werkt.

In de ogen van andere kan je het niet echt goed doen en dit kan er voor zorgen dat je in een sociaal isolement terecht komt.

Bij die moeders met een oordeel voel jij je niet langer veilig, op een ouderavond durf je niets meer te vragen en niet elke school bied jou als ouder de mogelijkheid om je uit te spreken over je zorgen. Langzaam maar zeker verkleint je wereld zonder dat je daar erg in hebt. Uiteindelijk sta je alleen en besluit je: “ach laat andere maar kletsen, ik weet wat de waarheid is”.                  Je besluit om je maar niet op te geven voor het schoolreisje omdat jij je niet meer prettig voelt bij die andere ouders met minder complexe kinderen. En voordat je het weet wordt je wereldje wel heel erg klein.

En dat komt allemaal omdat wij met zijn allen hebben besloten dat anders gedrag van kinderen niet geaccepteerd wordt en dat wij als maatschappij hier niets mee willen en of kunnen.

Om dat isolement, dat kleine wereldje, enigszins te doorbreken start ik vanaf oktober een maandelijks koffieochtend met als motto:

‘Een goed gesprek bij een goede kop koffie’.

Samen een keer per maand op de vrijdagochtend koffie drinken in een kleine groep van maximaal 5 ouders. Hier kom jij die ouders tegen die tegen de zelfde soort problemen aanlopen als jij. Elke koffieochtend is er een ander thema waar wij het over (kunnen) hebben. Heb je zelf veel behoefte om over een bepaald item met andere ouders te praten? Laat mij dit dan op tijd weten zodat ik jouw vraag kan inplannen en kan voorbereiden.

Hou mijn website en FB in de gaten voor meer informatie, zoals data, de plaats en de link om je aan te melden, deze informatie volgt binnenkort.

Met warme groet, Nicole

www.nhbc.nl