Vorige week had ik een gratis consult met een man met ADHD. Ik ken hem al een aantal jaren. Eens in de zoveel tijd komt hij terug voor een kort traject om vast te houden wat hij eerder heeft geleerd over de opvoeding van zijn kinderen.
Meestal kwam hij alleen omdat vooral hij problemen ervoer bij die opvoeding. Zijn vrouw kon er veel makkelijker mee omgaan en had ook minder een falend gevoel als alles mis ging. Hij weet het vaak aan zijn eigen drukte en korte lontje. Soms kwamen ze samen omdat er toch ook vaak onderling onbegrip was over hoe om te gaan met hun kinderen.

Drie mannen met ADHD in een huis

Ze hebben twee zonen die ook allebei ADHD hebben. Het ging er thuis bij hen vaak heftig aan toe.
Verbaal werd niemand, ook de ouders niet, gespaard en ook fysiek gingen de beide jongens elkaar regelmatig te lijf.

De oudste zoon woont niet meer thuis omdat de hij sinds september in een andere stad studeert.
Dit zorgt voor rust, zowel voor de oudste zoon als voor de rest van het gezin.
De weekenden dat hij thuis is kunnen nog wel eens beladen zijn en is er nog regelmatig een escalatie. Maar weten dat op zondag avond er weer meer rust komt scheelt enorm voor iedereen.  Het probleem waar hij vorige week voor kwam was van een andere orde.

Ondertussen, sinds de laatste keer dat wij elkaar een jaar geleden spraken, is hij gescheiden.
De scheiding is nog steeds niet formeel uitgesproken. Het lukt hem en zijn ex vrouw niet om samen een ouderschapsplan op te stellen. Hij lachte er zelf een beetje om toen hij vertelde: “Nog even en het hoeft niet meer dan is de jongste ook 18 en zijn we van dat ouderschapsplan verlost”.

Nu, terwijl er zoveel geregeld moet worden, merkt hij dat zijn eigen ADHD hem begint op te spelen. Terwijl het in het verleden over de kinderen en de hierbij komende problemen ging gaat het nu ook over hem.

Rust

Hij ervaart chaos in zijn hoofd en creëert chaos in zijn huis. Formulieren voor de advocaat raakt hij kwijt. Afspraken met de mediator vergeet hij en komt daardoor vaak een half uur te laat bij de afspraak. Op zijn werk hebben ze na maanden coulance gezien de thuis situatie toch ondertussen commentaar op zijn werkzaamheden. Ook hier laat hij steken vallen.

Hij wil weer orde en rust in zijn hoofd. Hij heeft toch extra handvaten nodig om zijn zonen op te voeden tot mooie volwassenen. En hij wil vooral graag samen met zijn vrouw hun huwelijk goed afsluiten.

Ik wil dit nu

Terwijl wij de vorige keer ons vooral hebben geconcentreerd op de problemen van de kinderen spreken we af dat wij met alle zaken waar hij tegen aan loopt aan de gang gaan.
Het zal veel van hem vragen, en dat weet hij. Maar zoals hij het zelf verwoord: “Pak ik nu niet deze kans dan raak ik veel meer kwijt dan alleen mijn vrouw. En dat mag niet en dat wil ik niet. Wanneer heb je plek voor mij in jouw agenda?”

We plannen onze eerste afspraak meteen in. Wetend dat hij het niet altijd alleen hoeft te doen en dat hulp vragen geen teken van zwakte maar juist van kracht is brengt hem meteen al rust.

Heb jij ook behoefte om een half uur over jouw eigen situatie te praten?
bel mij op: 06 19703438 of mail mij: nicole@nhbc.nl en we maken samen een afspraak.