Dit blog is de derde in een serie over een moeder en haar worsteling met haar gezin. Maar niet alleen binnen het gezin, levert het spanningen op, ook daarbuiten lijkt iedereen het beter te weten dan zij.

Ze vervolgt haar verhaal waar ze de vorige keer stopte.

“Weet je wat mij eigenlijk nog steeds het meeste dwars zit? Dat onze directe omgeving de problemen die wij met ons kind doormaken nooit heeft geaccepteerd als de waarheid. Ze zien het als ‘onze waarheid’ en vinden die niet kloppen gezien hun ervaringen met ons kind.

Op een gegeven moment, twee jaar geleden, vond een vriendin, die ons gezin echt goed kent, zelfs dat ik zelf maar in therapie moest gaan. Volgens haar was het echt niet zo’n probleem bij ons thuis. Als ons kind bij haar was, had ze nooit problemen met hem. Dus zou het volgens haar wel aan mij liggen. En labiel als ik op dat moment was, ging ik haast mee in haar gedachtegang. Totdat om een kleinigheid thuis de bom weer eens barstte.
En dat ik mij zorgen maak over de andere kinderen is ook echt overtrokken volgens diezelfde vriendin. “In elk gezin speelt wel iets hoor, jullie gezin is niet uniek”.  En nee, dat klopt wij zijn niet uniek maar onze problemen zijn ook niet te vergelijken met een kind dat niet overgaat of een kind dat niet uitgenodigd wordt op een verjaardagsfeestje. Onze kinderen hebben daadwerkelijk vaak last van de boosheid van hun broer. Van zijn onvoorspelbare gedrag en van zijn oeverloze ruzies met ons, zijn ouders.

De pijn van het volwassen worden

Ik heb altijd gezegd dat opgroeien voor elk kind moeizaam kan gaan en pijn kan doen maar dat ik die kinderen van mij voor hun grote verdriet zo graag had behoed. En pijn hoort er bij maar dan wel in normale mate. En dat is bij ons niet het geval. Ach dat is iets wat ik al eerder zei, ik kan het niet meer veranderen hoe graag ik het ook zou willen. Ook mijn kinderen moeten hier op hun manier mee leren leven. En als ik ze nu zie denk ik ‘jongens het gaat jullie stuk voor stuk gelukken, echt waar, wat ben ik trots op jullie.

Zullen we het hier voor deze keer maar bij laten? Het is nu goed zo. Volgende keer gaan we wel weer verder met mijn verhaal.”

 Als zij weg is bedenk ik dat er zoveel ouders zijn die zich ook, voor hun gevoel altijd moeten verdedigen, als het gaat over het gedrag van hun kind gaat. Het oordeel van de buitenwereld weegt vaak zwaarder dan hun eigen mening omdat ze altijd met het oordeel van die zelfde buitenwereld geconfronteerd worden.

Dit is het derde deel van een serie van zes. De andere twee kan je hier vinden.

Blog een: Het eerste gesprek – een ‘waardeloze moeder’

Blog twee: Het tweede gesprek – een eenzame partner 

Wil jij naar aanleiding van deze blogreeks graag weten of ik jou verder kan helpen in jouw situatie? Meld je dan aan voor een gratis kennismaking.