Tijdens ons vierde gesprek komt ze weer alleen. Ze voelt zich sterk genoeg op dit moment zegt ze. En als het niet echt nodig is heeft ze liever dat haar man werkt zodat hij als het wel nodig vrij kan nemen om thuis bij te springen.

Aan het werk is ze nog steeds niet, de bedrijfsarts heeft aangegeven dat hij liever heeft dat ze eerst thuis alles goed op de rit heeft en zelf weer goed functioneert voordat ze weer aan het werk gaat. Hij is anders bang voor een burn-out welke veel langer zal duren en het bedrijf dus meer problemen gaat opleveren. Hier heeft ze eindelijk, weliswaar met de nodige moeite, vrede mee. Ze realiseert zich dat de bedrijfsarts eigenlijk wel gelijk heeft.

Ze wil vandaag het vandaag graag over hun dochter hebben. Ze kwam een oudere blog van mij tegen die indertijd geschreven is door een meisje dat is opgegroeid in een gezin met een zusje met ASS. Lees hier het verhaal van Anne: https://www.nhbc.nl/blog/brusjes-de-andere-kinderen/
En toen ze dat verhaal las, begreep ze de zwaarte die kinderen kunnen ervaren als zij in een gezin opgroeien waar een broer of zusje een diagnose heeft.

Ze maakt zich al langer grote zorgen over hun meisje dat opgroeit met een broertje met heftige problemen. Hun dochter is in de zomer twaalf geworden en gaat sinds dit schooljaar naar de middelbare school. Ze doet de HAVO richting, volgens de basisschool moet ze dit makkelijk aankunnen maar zij, de moeder, merkt dat school haar dochter zwaar valt. Het is wennen om elke dag op de fiets naar school te moeten fietsen, zich te moeten onderdompelen in een grote scholengemeenschap en na school ook nog huiswerk te moeten maken. En zij weet wel dat elk kind dat de overstap maakt naar de middelbare school daar waarschijnlijk aan moet wennen.

Maar bij hen thuis is het ook nog eens onrustig. Haar zoontje maakt momenteel veel ruzie op school, hierdoor raakt hij zijn vriendjes kwijt en is hij elke middag thuis. Thuis waar hij elke minuut aandacht nodig heeft. Waar hij vaak boos is, want ook thuis maakt hij ruzie met iedereen. En als hij geen ruzie maakt heeft hij nog steeds continu begeleiding nodig om tot spelen te komen.

En alle tijd die zij aan hem besteed kan ze niet aan hun dochter besteden. En ze merkt dat hun dochter aandacht te kort krijgt. Ze vertelt steeds minder, wordt stiller en gaat steeds vaker naar boven naar haar kamer.
Samen kijken we hoe zij dit beginnende probleem kan aanpakken. We bespreken welke problemen er uiteindelijk uit voort kunnen komen als dit terugtrekkende gedrag te lang gaat duren. Maar ook hoe zij en haar man hun dochter nu kunnen helpen om gezond op te groeien. En verder bekijken we de situaties waarin hun dochter duidelijk last ervaart van haar broertje. En wat dan haar taak als moeder in zo’n situatie kan zijn.
Ik geef haar verder enkele sites en adressen voor Brusjes groepen, dit zijn groepen voor broers en zusjes van kinderen met een diagnose, waar haar dochter misschien steun kan ervaren van kinderen in een zelfde situatie.

Aan het einde van het gesprek heeft ze gelukkig voldoende aanknopingspunten om verder te gaan. We maken een afspraak voor over vier weken en met weer nieuwe aantekeningen in haar schrift gaat ze naar huis.
Tot dan vrouw, en succes met de zorgen rondom jullie beide kinderen.

Herken jij je in dit verhaal? Wil je ook graag eens over jouw situatie praten? Neem dan contact met mij op via mijn website https://www.nhbc.nl of telefonisch op nummer 0619703438 . We plannen een gratis consult van 30 minuten bij mij op kantoor en als de afstand een bezwaar is voeren we het gesprek telefonisch.