Het vijfde gesprek omgaan met familieNa vier weken hebben wij al weer ons één na laatste gesprek. Ze wil het nu graag hebben over de familie. De familie die het altijd eigenlijk beter weet. Die overal een mening over heeft of schijnt te moeten hebben. Ja die familie waar je niet zo maar mee breekt maar waar ze ondertussen allebei hoofdpijn van krijgen als ze alleen al denken aan de volgende familiebijeenkomst.

“Ze hebben eigenlijk nooit echt interesse getoond in de problemen waar wij thuis tegen aan lopen. Ze vinden dat wij onze zoon verwennen en altijd zijn zin geven, maar wat ze niet willen inzien is dat als wij geen rekening met hem houden het voor niemand leuk is. Dat hij dan of heel boos of heel erg stil wordt en er hoe dan ook voor zorgt dat de sfeer niet prettig is.

En ja, daarom blijft een van ons soms met hem thuis. Vooral als de club familieleden heel groot is zoals met kerst. Oh, dat is al over zes weken. Wat gaat de tijd snel als je zo hard samen bezig bent om het hoofd boven water te houden.
Maar kerstmis vieren bij mijn schoonouders? Dat kan hij echt niet aan en om hem dan toch te forceren om mee te gaan geeft een drama. We doen er niemand een plezier mee, hem niet, zijn zusje niet en ons zelf ook niet. Dus we blijven deze keer thuis hebben we afgelopen week besloten.

Het is echt onze eigen keuze dat wij nu in deze situatie niet naar mijn schoonouders gaan met de kerst. Mijn man heeft twee broers en een zus. Die zijn alle drie getrouwd en bij elkaar hebben ze tien kinderen. Als die allemaal bij mijn schoonouders zijn, en die mensen wonen gewoon niet zo groot, dan geeft dat veel te veel onrust voor ons kind.

Naar mijn ouders gaan we wel tweede kerstdag, maar dat is anders, daar komt hij haast wekelijks en wij zijn de enige die, die dag komen. Mijn zussen gaan eerste kerstdag naar mijn ouders maar snappen het ook niet hoor. Hij kan zich toch wel aanpassen hoor ik dan. Of, waarom besteed jij zoveel aandacht aan zijn negatieve gedrag, dat werkt niet. Op deze manier voedt je het juist. Verschrikkelijk als je hoort hoe er over en tegen je gepraat wordt

Gelukkig zien mijn ouders wel onze problemen en zorgen. Ik kan deze zorgen eigenlijk alleen ook bij hen delen en dat maakt dat ik mij vaak eenzaam voel. Het is hun kleinzoon en je wilt toch dat ze geen negatieve of verwarde gevoelens ontwikkelen richting hem.

Ik denk dat ik binnenkort maar eens naar een koffieochtend bij jou kom. Daar ontmoet ik tenminste ouders die in een zelfde situatie zitten al is natuurlijk elke situatie anders het gevoel van eenzaamheid zal vast bij veel meer, met name, moeders spelen”.

We overleggen hoe zij zich zelf beter kan gaan wapenen tegen kwetsende opmerkingen van hun familie. Ze krijgt tips van mij mee waarmee ze aan de gang kan gaan de komende tijd en voor dat we het in de gaten hebben is ons gesprek van anderhalf uur al weer voorbij.
De laatste afspraak plannen we in voor over vier weken en nemen nu afscheid van elkaar.
Zij gaat naar huis en ga mij klaar maken voor mijn volgende afspraak.

Herken jij je in dit verhaal? Wil je ook graag eens over jouw situatie praten? Neem dan telefonisch contact met mij op, op nummer 0619703438 . We plannen een gratis consult van 30 minuten bij mij op kantoor en als de afstand een bezwaar is voeren we het gesprek telefonisch.