Onze laatste afspraak wordt twee weken uitgesteld, er was een zieke dochter thuis en dan kijk je wat uitgesteld kan worden en wat op zo’n wel belangrijk is. En aangezien het thuis zo veel beter gaat lag de prioriteit niet bij een gesprek met mij. Gelukkig maar dat ze deze keuze zo bewust heeft kunnen maken. Het gaat namelijk thuis zo veel beter verteld ze. Niet vlekkeloos natuurlijk maar er is weer rust gekomen in hun gezin.

Zij zelf is sinds vier weken weer aan het werk, nog niet volledig maar wel weer voldoende om het gevoel te hebben dat ze deze periode van ziek zijn achter zich kan laten. Haar leidinggevende houdt nog even een vinger aan de pols om te voorkomen dat ze te snel weer te veel gaat doen. En ze weet dat dit haar valkuil zal blijven, iets waar zij alert op moet zijn. Ze verteld dat de aanvulling die ze de vorige keer na het gesprek van mij meekreeg haar goed bij helpt. Net als alle anderen teksten trouwens verteld ze. Ook de wekelijkse tips die ze krijgt helpen hen om stil te staan wat nodig is en wat minder belangrijk is.
Alle kleine beetjes helpen haar en haar gezin om rust te vinden en om keuzes te maken.

Uiteindelijk viel het gesprek met haar schoonouders over de komende kerstdagen ook wel mee. Niet dat ze hun keuze om niet te komen snappen, maar er was wel het begin van begrip voelbaar geweest. En dat haar eigen zusjes het nog steeds niet snappen heeft ze ook maar los gelaten. In ieder geval probeert ze dat nu.

Ze realiseert zich dat ze niet kan en mag verwachten dat mensen die niet dagelijks in hun gezin leven moeite kunnen hebben met te zien wat er achter hun voordeur gebeurt. En dat mag.
uiteindelijk gaat het er om dat zij weer kan genieten van haar kind en gaat het er niet om hoe de omgeving over hun denkt. En dat voelt ze nu echt en dat voelt heel goed.

We bespreken waar dingen en zaken nog klem lopen voor haar. Waar ze nog wat extra ondersteuning bij kan gebruiken en vooral bekijken we wat er wel goed gaat. De balans van een half jaar gesprekken maken we samen op. We slijpen nog aan de laatste randjes en nemen na anderhalf uur afscheid.

Ze komt nog een keer terug, over drie maanden voor het laatste ‘de puntjes op de i’ gesprek. Maar als ik kijk hoeveel veranderingen zij samen hebben doorgemaakt zal dat gesprek weinig nieuwe dingen opleveren. Zo hard heeft ze gewerkt, zowel aan zichzelf als aan de rust thuis, dat ik er van uitga dat ze de veranderingen nu vast kan houden.

Tot ziens mooie sterke moeder, het gaat je goed.

Herken jij je in dit verhaal? Wil je ook graag eens over jouw situatie praten? Neem dan telefonisch contact met mij op via nummer 0619703438 . We plannen een gratis consult van 30 minuten bij mij op kantoor en als de afstand een bezwaar is voeren we het gesprek telefonisch.