Als jouw kind regelmatig anders reageert dan de andere kinderen op het schoolplein of in de winkel krijg jij als ouder soms het gevoel dat zijn gedrag wel aan jouw opvoeding zal liggen. Dit gevoel krijg je vooral door andere ouders die een sterke mening hebben over wat in hun ogen acceptabel gedrag is. En ja, het is heel jammer maar jouw kind reageert soms niet zoals de andere kinderen.

Misschien krijgt hij wel een driftbui als de zaken plotseling anders lopen dan verwacht. Als dat ene vriendje toch opeens niet met hem wil of kan spelen. Als de juf onverwacht niet op school komt omdat ze ziek is geworden. Of wanneer het juiste broodbeleg uitverkocht is en je daarom toch iets anders moet kopen.

Misschien reageert jouw kind juist heel teruggetrokken en doet hij nooit mee met spelletjes. Staat hij altijd aan de kant te kijken als de andere kinderen spelen of is hij met geen stok naar de zwemles te krijgen. Het gedrag van jouw kind heeft een grote uitwerking op zijn maar ook jouw algemene welbevinden.

Meningen en oordelen

Vaak loop je ook nog eens tegen de meningen en oordelen van andere ouders aan. Iedereen heeft namelijk een mening over jou, over je kind en over jullie opvoeding.

In de ogen van andere kan je het niet echt goed doen en dit kan er voor zorgen dat je in een sociaal isolement terecht komt.

Bij die ouders met een oordeel voel jij je niet langer veilig, op een ouderavond durf je niets meer te vragen en niet elke school bied jou als ouder de mogelijkheid om je uit te spreken over je zorgen.

Langzaam maar zeker verkleint je wereld zonder dat je daar erg in hebt. En uiteindelijk sta je alleen en besluit je: “ach laat andere maar kletsen, ik weet wat de waarheid is”.
En dat komt allemaal omdat wij met zijn allen hebben besloten dat ander gedrag van kinderen niet geaccepteerd wordt en dat wij als maatschappij hier niets mee willen en of kunnen doen.

Om dat isolement, dat kleine wereldje, enigszins te doorbreken organiseer ik maandelijks op vrijdagochtend in Zwolle een koffieochtend met als motto:

‘Een goed gesprek bij een goede kop koffie’

De ochtend start om kwart over negen en is rond kwart over elf afgelopen.
De volgende koffieochtend is op 5 juli. Het thema deze keer is ‘de grote vakantie’.

Heb jij belangstelling om hier bij te zijn? Meld je dan aan met een mail naar: nicole@nhbc.nl

Met warme groet, Nicole

www.nhbc.nl