Op het moment dat jouw kind anders reageert dan de andere kinderen op het schoolplein of bij de voetbal, krijg jij als ouder snel het gevoel dat het aan jouw opvoeding ligt. Dit komt vaak door de andere ouders die een sterke mening hebben over wat acceptabel gedrag is. En ja heel jammer, maar jouw kindje reageert niet als de andere kinderen in jouw omgeving. Dat zorgt voor maatschappelijke problemen.

Misschien krijgt hij wel driftbuien als het net even anders gaat dan verwacht. Als dat ene vriendje toch opeens niet met hem wil of kan spelen. Als de juf plotseling niet op school komt omdat ze ziek is geworden. Of als het juiste broodbeleg uitverkocht is en je iets anders moet kopen. Misschien is jouw kindje juist heel teruggetrokken en doet hij nooit mee met spelletjes. Staat hij altijd aan de kant te kijken als de andere kinderen spelen of is hij met geen stok naar de zwemles te krijgen.

Dit gedrag van jouw kind heeft een grote uitwerking op zijn maar ook jouw algemene welbevinden.
De maatschappelijke problemen waar je onder andere tegen aan kunt lopen zijn:

  • De school van jouw kind voldoet niet aan jouw verwachtingen, met andere worden school kan net bieden wat jouw kind nodig heeft.
  • De omgeving snapt niet waarom jullie nooit meer op bezoek komen. Er is weinig begrip en erkenning voor jullie situatie.
  • Winkelen met jouw kind wordt een steeds zwaardere opgave. Eigenlijk wil je dit niet meer maar hij moet toch nieuwe kleren hebben maar in de winkel heeft iedereen een mening.
  • Het is voor elk kind belangrijk om samen met andere kinderen te sporten maar jouw kind krijgt een driftbui als het niet gaat zoals hij het bedacht heeft. Alle ouders kijken jou er op aan; het zal wel aan de opvoeding liggen.
  • Ondanks het begrip op je werk voor de thuissituatie, merk je toch dat er wordt gemopperd als jij plotseling niet kan komen omdat jouw kind een vreemde voor de klas niet accepteert. En dan heb ik het nog niet eens over alle keren dat je vrij moet nemen omdat je met jouw kind naar een instatie moet.

Zo schrijvend kan ik nog veel meer problemen opnoemen waardoor jij het gevoel krijgt steeds meer buiten de maatschappij te staan. Om maar eens een gedeelte van dit onderwerp uit te diepen: de school en de problemen die je daar kunt ondervinden.

Maatschappelijke problemen op school

Je wordt regelmatig door de school gebeld of je even langs kunt komen voor een gesprek of erger nog of jij je kind wilt komen ophalen. Op dat momnet moet je meteen laten vallen waar jij mee bezig bent, ongeacht of dat werk of ontspanning is. Misschien blijkt wel dat de gekozen school eigenlijk helemaal niet zo goed bij jullie kind past.

Dat er onvoldoende veiligheid wordt geboden en dat het beter zou zijn een andere vorm van onderwijs te zoeken. Of nog erger; als de school zelf aangeeft jouw kind niet langer als leerling te willen hebben. In beide gevallen moet je zo snel mogelijk op zoek naar ander onderwijs. In deze verwarrende periode loop je ook nog eens tegen de meningen en oordelen van de andere ouders en alle andere maatschappelijke problemen op. Iedereen lijkt een mening te hebben over jou, over je kind, over de opvoeding en over het feit dat je wel of juist niet werkt.

Iedereen lijkt een mening te hebben

In de ogen van anderen kan je het soms gewoon niet goed doen en dit kan er voor zorgen dat je in een sociaal isolement terecht komt. Bij die moeders met een oordeel voel jij je niet langer veilig, op een ouderavond durf je niets meer te vragen en niet elke school biedt jou als ouder de mogelijkheid om je uit te spreken over je zorgen. Uiteindelijk sta je alleen en besluit je: “ach laat andere maar kletsen, ik weet wat de waarheid is”. Je besluit om je maar niet op te geven voor het schoolreisje omdat je je niet meer prettig voelt bij die andere ouders met minder complexe kinderen. En dat allemaal omdat wij met zijn allen hebben besloten dat ander gedrag van kinderen niet geaccepteerd wordt en dat wij als maatschappij hier niets mee willen en of kunnen. En voordat je het weet is jouw wereldje wel heel erg klein geworden.

Wat is het dan fijn om te ontdekken dat er koffieochtenden en ouderavonden worden gehouden waar je jouw zorgen wel kunt delen met andere ouders. Mensen die jou wel begrijpen en niet meteen negatief beoordelen. Waar je even los kunt komen uit de zwaarte van je leven en waar je weer energie kunt opdoen voor de taak die opvoeden heet.

Herken jij jezelf ook in dit verhaal? Zou je graag eens over jouw zorgen en maatschappelijke problemen met een ervaringsdeskundige willen praten? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur.

Nicole Hoogenboom
06 19 70 34 38
nicole.hoogenboom@nhbc.nl

P.S.: Inmiddels heb ik een vervolg geschreven op dit artikel. In dat artikel ga ik in op de maatschappelijke problemen op werk.