Drie jaar geleden zijn deze ouders ook bij mij geweest. Toen was er aan het einde van het gevolgde traject voldoende rust gecreëerd voor zowel hun dochter als voor hen als ouders en partners.

De onderlinge problemen waren uitgesproken en samen konden ze weer verder met de opvoeding. Ze stonden weer voor het eerst sinds jaren sterk naast elkaar en traden de buitenwereld samen tegemoet.

Het is lang goed gegaan en met hun dochter en met henzelf. Het was goed geweest om weer samen een team te vormen. Om gezamenlijk beslissingen te nemen en om weer te genieten van vooral elkaar. Af en toe uit eten en zelfs twee keer een weekend weg met zijn tweetjes.

Een nieuwe situatie

De laatste maanden is van die gezamenlijkheid haast niets meer over. Irritaties uit het verleden spelen weer op. Ze luisteren minder naar elkaar en wat ze horen is vaak niet wat de ander zegt.

Wat hier de achterliggende oorzaak van is wordt mij in ons eerste gesprek al snel duidelijk. Hun dochter, ondertussen 13 jaar, is een beginnende puber met het hierbij behorende gedrag. En hoe soepel de vader hiermee om kan gaan zo gestrest reageert de moeder op het meisje.

Niet van alles maar wel van heel veel maakt ze een discussiepunt.

En net als indertijd worden deze discussies in dit gezin opnieuw gevoerd met veel verbaal geweld en het vooral niet naar elkaar luisteren.

Hoe nu verder

Na een half uur hebben we samen de nieuwe pijnpunten helder op papier staan. Deze zijn onder andere hoe ze nu samen moeten omgaan met het gedrag van hun dochter. Op welke manier ze moeten proberen om samen in gesprek te blijven zonder naar elkaar te luisteren en hoe ze kunnen zorgen dat hun andere twee kinderen minder last ervaren van de huidige thuis situatie.

De ouders besluiten een nieuw traject af te nemen waarin we gaan werken aan de besproken punten.
Aan het eind van het consult pakken we onze agenda en plannen meteen de eerste afspraak voor over twee weken.

 

Wil jij zelf eens met iemand over jouw zorgen praten? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult van een half uur.

Nicole Hoogenboom
06 19 70 34 38