Een week na ons vorige gesprek krijg ik een mail dat ze graag eerder wil komen voor het derde gesprek en dat haar man met haar meekomt. Ik heb ruimte in mijn agenda en we plannen nog een afspraak diezelfde week.
Vandaag is het zover en samen stappen ze mijn kantoor binnen.

“Ik heb eerder met je afgesproken omdat er zoveel is waar ik zelf momenteel tegenaan loop”vertelt ze. “En ik vind het heel belangrijk dat hij”, wijzend naar haar echtgenoot, “bij ons gesprek is. Dit moeten we echt samen gaan doen anders ga ik het niet redden. Niet dat ik niet sterk ben hoor, maar er gebeurt zoveel. Zowel thuis als met mijn werk. Ik wil namelijk volgende week graag weer aan het werk maar zoals ik mij nu voel gaat dat niet lukken. En ook thuis speelt de onrust die ik voel door op iedereen. Iedereen heeft last van mijn onzekerheid en van mijn verdriet. En dat mag niet te lang duren realiseer ik mij. Onze kinderen hebben mij hard nodig en ik kan alleen de moeder zijn die ze nodig hebben als ik sterk genoeg ben. En ook mijn man heeft recht op een vrouw die meer doet dan alleen maar huilen en jammeren. Maar ik heb het gevoel dat ik alles moet regelen en dat er niemand is die kan bijspringen als het mij te veel wordt. Dat ik veel te veel ballen in de lucht moet houden en mijzelf vergeet”.

Haar man kijkt liefdevol naar haar en zegt dat dit jammeren en huilen wel meevalt, maar dat hij wel precies snapt wat zij bedoelt. Het is momenteel niet echt gezellig thuis. En ja het klopt wat ze zegt, er spelen zoveel dingen door elkaar. En ja, hij weet het soms ook niet meer. Niet meer wat wel goed is en wat niet goed gaat. Niet in de opvoeding van hun kinderen. Niet in de communicatie tussen hen beide. En soms vraagt hij zich af hoe hij nu weer moet reageren op haar verdriet. Moet hij haar weer troosten? Moet hij tegengas geven? Moet hij haar afkappen? Wat is in deze een goede en wat is in deze situatie een foute reactie. Maar hij weet ook niet wat ze precies van hem verwacht, dat geeft ze onvoldoende aan. En hij heeft ook niet echt zicht op wat er allemaal geregeld moet worden. In het verleden deed zij dat altijd voornamelijk zelf. Wat wordt nu zijn taak is eigenlijk zijn vraag. En wat heeft zij van hem nodig.

In het gesprek dat volgt bekijken wij samen wat zij nu van elkaar nodig hebben. Welke steun ze elkaar wel kunnen geven en waar ze elkaar niet of onvoldoende in kunnen steunen. En wie in hun omgeving wel adequaat met hun vragen en problemen om kan gaan.
We brengen in kaart wat ze van elkaar nodig hebben en hoe ze elkaar kunnen ontlasten. Dit om te voorkomen dat ze beide te zwaar overbelast gaan worden de komende tijd. Wie is beter in welk probleem oplossen en wie kan makkelijker tijd maken voor welke taak.
Samen komen we tot een lijst van zowel vrienden die gevraagd als zaken die geregeld moeten worden.

Niet dat nu de problemen verholpen zijn maar ze hebben nu wel inzicht gekregen in wat ze allemaal willen en moeten regelen en wie ze hiervoor gaan inschakelen.
En alleen al het maken van deze lijst brengt al rust bij haar. Ze weet en voelt dat ze er niet alleen voor staat. Dat ze deze periode samen gaan doorlopen en dat ze nog steeds samen een doel voor ogen hebben, namelijk samen oud worden en vooral weer samen gelukkig worden.
Over vier weken komt ze weer, waarschijnlijk alleen maar misschien ook wel samen. Ze weet nu dat ze aan hem mag vragen om mee te gaan en dat ze niet alles alleen hoeft te doen.

Herken jij je in dit verhaal? Wil je ook graag eens over jouw situatie praten? Neem dan contact met mij op via mijn website https://www.nhbc.nl of telefonisch op nummer 06-19703438 . We plannen een gratis consult van 30 minuten bij mij op kantoor en als de afstand een bezwaar is voeren we het gesprek telefonisch.