Een kind met ADHD/ADD of autisme en op vakantie gaan: wat is wijsheid?

Vakantiestress, elke ouder kent het. Je vakantie boeken, zaken regelen, spullen inpakken, je huis veilig achterlaten… Ben je eenmaal op je bestemming, dan begint het genieten. Maar hoe geniet en ontspan je als ouder en gezin als je een kind hebt met autisme, ADHD of ADD?

Hoe je geniet en ontspant als je met je gezin op vakantie gaat, ligt in de volgende factoren:

 1. Ga je kamperen en heb je een eigen tent of caravan, dan is het kiezen van een camping al veel makkelijker.
  Ben je afhankelijk van een stacaravan of een vakantiewoning die je lokaal huurt, boek dan ruim op tijd. Neem zeker een kijkje op de website om te checken of dit wel een geschikte plek is voor jullie:
 • Zijn de plekken groot genoeg?
 • Is er voldoende ruimte rond jullie eigen staplek?
 • Kan je kind veilig rondlopen zonder meteen in een rivier of zwembad te vallen?
 1. Ben je als gezin gebonden aan een bepaald type vakantie? Heb je bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijke omgeving nodig, dan vallen veel bestemmingen af en is tijdig reserveren een must
 2. Wat is je gezinssamenstelling: hoeveel volwassenen en kinderen gaan er mee en wat is de leeftijd van de kinderen?
  Wie van de gezinsleden met de diagnose ADHD, ADD en/of autisme gaan mee op vakantie?
  En hoeveel paar ‘ogen’ zijn aanwezig om op te letten?
  Deze dingen zijn belangrijk om van tevoren te bepalen, zeker als je zelf nog een beetje vakantiegevoel wilt hebben
 3. Wat kan er volgens jou allemaal misgaan op vakantie? Ga bij jezelf na waarvoor jij het meest bang bent. Of waarom je twijfelt of je wel op vakantie wilt gaan. Zijn deze twijfels en angsten terecht of ben je bijvoorbeeld vooral bang voor de mening van campinggasten?

Uit mijn eigen praktijk: op vakantie met mijn kinderen

Ondanks de hele lijst aan diagnoses zijn wij altijd met onze 4 kinderen gaan kamperen.We reserveerden niet, zodat we de vrijheid hadden om weg te gaan als de camping toch niet zou bevallen. Onze kinderen hadden al heel snel elk een eigen tentje en wij ouders sliepen in een grotere. Oké, het was een gedoe om al die tenten op te zetten, maar zo had iedereen wel een eigen ‘terugtrekplek’ als de druk en stress te groot werden. Het gaf ons als ouders ook de mogelijkheid om een kind even uit een bepaalde situatie te halen en naar zijn tent te sturen.Omdat wij al rond 4 uur ‘s middags op zoek gingen naar een camping, hadden we altijd voldoende tijd om iets te vinden. We zochten een kampeerplek met veel ruimte. Eigenlijk is dit praktisch altijd goed gegaan.

Sommige regels van thuis bleven gewoon gelden, zoals samen eten en helpen met het afwassen.Ook moest iedereen rekening met elkaar blijven houden en naar elkaar blijven luisteren. Andere regels werden wat losser. Met de bedtijden waren we bijvoorbeeld flexibeler.

Natuurlijk ging het af en toe toch fout. Ik herinner mij nog de vakantie dat het koepeltentje van een van onze kinderen bijna over de camping ging, zó boos was hij op dat moment. Of de vakantie dat een andere zoon ongeveer 4 keer per week zijn tent uit boosheid volledig ontruimde. Lastig? Jazeker. Vervelend voor andere campinggasten? Vast wel. Onoverkomelijk? Nee, absoluut niet.Onze plaatsen waren zo ruim dat we prima gesprekken met onze kinderen konden voeren, zonder dat andere kampeerders daar last van hadden.

En is het je weleens opgevallen hoeveel andere kinderen op vakantie schreeuwen, huilen of ruzie maken? Echt waar: kinderen ‘met een rugzakje’ zijn niet de enige.

Op vakantie gaan wordt leuk als je precies weet waar je op letten moet. Dat geldt ook voor het dagelijks leven. Loop jij op je tandvlees, heb je het gevoel het nooit goed te doen en wil jij weten hoe je de situatie verbetert?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult