“Hoe los ik de ruzies tussen mijn partner en mijn kind op?”

‘Ik vind het moeilijk om altijd scheidsrechter te zijn tussen mijn partner en mijn kind als ze ruzie hebben. Ons kind heeft ADHD en een vorm van autisme. Het is moeilijk om te zien dat ze elkaar niet begrijpen en loodzwaar als ik betrokken word in de ruzie en een kant moet kiezen. Of van mij verwacht wordt dat ik de ruzie oplos. Ik doe het nooit goed immers en zo ontstaan nieuwe ruzies. Hoe los ik dit op?’

Een ruzie tussen ouder en kind is altijd beladen, ongeacht de oorzaak. Je voelt het in het hele huis.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat klem zitten tussen 2 partijen zwaar en frustrerend is. Met een kind met AD(H)D en/of autisme is er immers al genoeg aan de hand zonder die ruzies. Ze maken je machteloos. En de oplossing naar een thuis zonder ruzies ligt niet direct voor de hand.

Eigenlijk kun je maar een ding doen…

Stap tussen de ruzie uit

Jij hebt je eigen ideeën en soms stroken die niet met die van je partner. Het is echter niet de bedoeling dat één ouder voor scheidsrechter speelt bij elke ruzie tussen je partner en je kind. Jouw partner mag dit dan ook niet van jou verwachten: in een ruzie tussen ouder en kind is de ouder de volwassenen en daarmee de verantwoordelijke. Leg die verantwoordelijkheid om de situatie zelf op te lossen dan ook bij je partner.

Je geeft bovendien naar zowel je partner als je kind een verkeerd signaal af wanneer jij je als tussenpersoon opstelt. Bedenk wat er gebeurt wanneer jij er niet bent om hun conflict op te lossen.

Stap uit de ruzie. Bespreek eventueel op een later tijdstip met je partner hoe jij tegen de situatie aankijkt en geef, mits hij (of zij) daarvoor openstaat, een paar tips waarmee hij de situatie zelf oplost.

Een voorbeeld van een klant

Een echtpaar dat ik begeleidde had altijd onderling problemen over hoe hij reageerde op hun dochter. Vooral op haar gebruik van social media.

Ik heb haar toen aan hem laten vertellen wat het voor haar betekende als zij altijd tussen 2 vuren inzat. Ze wilde haar man niet afvallen waar de kinderen bij waren, maar aan de andere kant vond ze hem te streng gezien de leeftijd van hun dochter, een meisje van 15 jaar.

Ze hebben nu samen afspraken gemaakt, waarbij zij zich beide goed voelen. Die afspraken spraken ze door met hun dochter. Het feit dat haar vader haar serieus neemt, betekent al heel veel voor dit meisje. Nu blijft moeder uit het conflict, wat natuurlijk nog regelmatig ontstaat.En vader kijkt aan de hand van de afspraken of zijn houding nog klopt.

Veranderen de ruzies niet of worden ze erger?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult