Hoeveel verantwoordelijkheid kan mijn kind van 7 jaar aan met PDD-NOS, Asperger, ADHD en/of ADD?

En wat als hij 10 en 15 jaar oud is?

Onze zoon van 7, kunnen we die een paar uur alleen thuis laten, zelfstandig laten douchen of zelf zijn eten laten opwarmen? Hij heeft PDD-NOS.’ Ik krijg dit soort vragen over verantwoordelijkheid bij autisme, ADD en ADHD geregeld. En dit is mijn antwoord…

Is je kind 7 jaar?

Dan heb ik een super kort eerste antwoord: weinig.En nee, dit ligt niet aan het feit dat hij autisme of AD(H)D heeft, maar simpel weg te jong is. Kinderen van 7 jaar zijn nog niet in staat om een grote verantwoordelijkheid te dragen. Hun hersenen zijn hiervoor nog onvoldoende ontwikkeld.

Dus nee, hij heeft geen overzicht. Hij kan niet zelfstandig boodschappen doen of douchen. Hij kan zich vaak nog niet zelfstandig aankleden en voor zijn ontbijt zorgen.Ook zal hij te laat op school zijn wanneer je hem niet begeleidt (en brengt).

Nee, het maakt je geen slechte moeder als jouw kind overal hulp bij nodig heeft.

Ja, het is absoluut lastig, maar dat hoort bij een kind van 7. Ook als hij geen ‘rugzakje’ heeft.

Wat als je kind 10 of ouder is?

Vanaf deze leeftijd merk je de verschillen in ontwikkeling tussen jouw kind met ADD/ADHD of autisme en leeftijdgenoten die deze diagnose niet hebben. Hoe ouder jouw kind wordt, hoe vaker je zult ontdekken, dat de verantwoordelijkheid die jij verwacht bij zijn leeftijd niet haalbaar is. Er is veel onrust en afleiding in zijn hoofd en lijf, waardoor de focus die hij nodig heeft om verantwoordelijke beslissingen te nemen vaak ontbreekt.

Loop jij vast, ben je uitgeput en weet je het echt niet meer? Spar er met mij over, zodat jij de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Maak gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult