Loading...
Is ADD, ADHD of autisme erfelijk?2019-02-12T15:22:27+00:00

Is ADD, ADHD of autisme erfelijk?

‘Mijn kind heeft ADHD. Ik heb ADD. Heeft hij het van mij?’ De laatste jaren is er veel onderzoek naar de erfelijkheid van ADD, ADHD en autisme gedaan. Daaruit kwamen 3 eigenschappen naar voren…

ADD, ADHD en autisme zijn zeker erfelijk. Heeft je kind de diagnose ADD, ADHD of autisme gekregen, dan is de kans groot dat jij of je partner het ook heeft.

Het onderzoek van de afgelopen jaren geeft een duidelijk beeld:

  1. Hersenscans tonen, dat de hersenen van iemand met AD(H)D of een vorm van autisme net iets anders functioneren dan de hersenen van mensen zonder AD(H)D of autisme
  2. Er is zeker sprake van een grote erfelijke factor. Bij veel kinderen die de diagnose ADD, ADHD of autisme krijgen, blijkt dat een van de ouders dezelfde diagnose heeft. Vaak hoor ik, dat het kwartje bij de ouder viel in de loop van het diagnosetraject van zijn (of haar) kind. Pas toen herkende of erkende hij zijn eigen problemen
  3. De omgeving speelt een belangrijke rol, maar autisme of ADD/ADHD wordt nooit veroorzaakt door omgevingsfactoren alleen. De opvoeding beïnvloedt de gevolgen van de stoornis echter wel. Als het thuis bijvoorbeeld heel onrustig is, wordt het leven van je kind onvoorspelbaar en komen de symptomen van autisme of AD(H)D en het gedrag dat daarbij hoort meer naar voren.Heb je als ouder zelf ook ADD, ADHD of een vorm van autisme? Of heeft een van je andere kinderen deze diagnose? Kijk dan of dit onrust brengt thuis.

‘Terwijl ik voor een heel belangrijk examen zat en mij wederom totaal niet kon concentreren, realiseerde ik mij opeens dat onze zonen hun ADHD wel eens van mij konden hebben. Hier had ik nog nooit bij stilgestaan, omdat ik alleen in mijn hoofd altijd heel druk en super onrustig ben en niet, zoals zij, ook druk met bewegingen. En ja hoor, hun ADHD komt zeker van mij, hun moeder’.

Heeft je kind de diagnose ADHD, ADD en/of een vorm van autisme en zit jij vol met vragen?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult