Loading...
Is mijn kind met ADD, ADHD of autisme extra gevoelig voor verslaving aan alcohol, drugs en gamen?2019-02-12T15:22:34+00:00

Is mijn kind met ADD, ADHD of autisme extra gevoelig voor verslaving aan alcohol, drugs en gamen?

Als ouder wil je voorkomen dat je kind verslaafd raakt aan gamen, alcohol en/of drugs. Veel ouders vragen mij of hun zoon of dochter met ADHD, ADD, PDD-NOS of Asperger extra gevoelig zijn voor een alcohol- of drugsverslaving…

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja.
Waaraan dit ligt is nog onbekend. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Inmiddels is bekend, dat mensen met ADHD, ADD of een vorm van autisme tweemaal zo vaak een verslavingsprobleem hebben dan anderen. Mensen met AD(H)D, PDD-NOS of Asperger lijken dus extra gevoelig voor een game-, alcohol- of drugsverslaving. Net als het hebben van ADHD, ADD, Asperger en PDD-NOS is deze overgevoeligheid voor verslavingen echter gedeeltelijk erfelijk bepaald.

ADHD, ADD en autisme & alcohol en drugs: een rustgevende mix

Vaak ontstaat een drank-,drugs- of gameverslaving op jongere leeftijd: deze middelen maken je rustig. Je kind ontsnapt even aan de drukte in zijn (of haar) hoofd en functioneert vaak beter in gezelschap. Hij vindt meer aansluiting bij anderen en valt minder buiten de boot. Op termijn werkt de verslaving averechts: je kind zal moeilijke situaties en tegenvallers meer en meer uit de weg gaan.

Dubbel gevaar

De weg terug is zeer lang om 2 redenen: zowel de verslaving als de invloed van AD(H)D of autisme op het dagelijks functioneren moeten worden aangepakt.
Pak je alleen de verslaving aan, dan is de kans op terugval groot.

Mijn advies: zoek gespecialiseerde hulp om de verslaving aan te pakken én je kind en jij als ouder tegelijkertijd te leren omgaan met zijn ADD, ADHD of autisme.

Heeft jouw kind ADD, ADHD of een vorm van autisme en wil jij weten hoe je problemen voorkomt?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult