Is speciaal onderwijs altijd nodig voor een kind met AD(H)D of autisme?

Het speciaal onderwijs is er voor kinderen die op het reguliere onderwijs niet meekomen. Of wanneer de problemen daar groter worden. Heeft jouw kind ADHD, ADD of een vorm van autisme, dan hoeft het echter niet per se naar het speciaal onderwijs.

Speciaal onderwijs is lang niet altijd nodig. Sterker, met alle bezuinigingen op het speciaal onderwijs wordt het minder waarschijnlijk dat jouw kind daarvoor in aanmerking komt.

Verder verschilt het per regio hoeveel scholen er zijn voor speciaal onderwijs en wat de criteria zijn om daar aangenomen te worden. In de ene plaats is het jammer genoeg veel moeilijker om jouw kind op een school voor speciaal onderwijs geplaatst te krijgen dan in de plaats. Dit hangt onder andere samen met het beleid van de gemeente en met de inzet en kennis van de reguliere school waar jouw kind nu heen gaat.

Stel echter, dat hij wel voor in aanmerking komt voor speciaal onderwijs. Kies jij daar dan voor?
Ik zet een paar zaken voor je op een rij, waarmee de keuze eenvoudiger wordt:

  • De klassen in het speciaal onderwijs zijn kleiner. Kinderen met AD(H)D en autisme krijgen voldoende rust, aandacht en tijd om zich te ontwikkelen. Er ligt ook meer focus op hun problemen. Het schoolsysteem is hierop aangepast
  • Aan de andere kant komt jouw kind met de diagnose AD(H)D of autisme terecht in een klas met kinderen, die allemaal problemen hebben. En niet elk kind voelt zich gelukkig tussen kinderen met zware problematiek en heftig gedrag.

Dit is wat zwart-wit gesteld, besef ik. Mocht je willen sparren met een deskundige, neem dan contact met mij op.

Maak gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult