“Kan mijn kind de verantwoordelijkheid van een eigen huisdier aan?”

‘Mijn kind is 10 jaar oud en hij wil een hond. Hij heeft Asperger. Kan hij de verantwoordelijkheid van zo’n huisdier wel aan of zal het erop neerkomen dat ik hem uitlaat en verzorg?’ Ik krijg deze vraag regelmatig van ouders met een kind met ADD, ADHD of een vorm van autisme. En het antwoord is eenvoudig…

Wat bedoel je met ‘aankunnen’? Ja, hij zal af en toe de hond uitlaten. Misschien zelfs wel
2 keer per dag in het begin. Op jouw aanwijzingen zal hij de hond soms eten geven. En soms ook niet.

Je kind een eigen huisdier?

Een huisdier kan een aanwinst zijn voor je gezin. Een hond, kat of konijn aaien werkt ontspannend en de hond uitlaten geeft je de buitenlucht en beweging die je fit en gezond houden.

De kans is echter groot dat je kind zijn hond niet volledig zelfstandig kan verzorgen. Een kind van die leeftijd kan de verantwoordelijkheid voor een huisdier zelden aan, ongeacht of het wel of geen ADD, ADHD, Asperger of PDD-NOS heeft. Als je kiest voor een huisdier, ga er dan vanuit dat jij hoofdverantwoordelijk bent voor het dier.

Als je dit beseft voordat je aan een huisdier begint, dan voorkom je langdurige frustraties en conflicten. De gemiddelde leeftijd van een hond is 12 jaar. Een vogel wordt al snel 7 jaar (niet zelden worden ze ouder), een kat 15 jaar, een vis 5 jaar en een konijn 7 jaar. Dit betekent dat de zorg voor het huisdier van je kind waarschijnlijk jarenlang op jouw schouders rust.

Heb je een vraag over jouw specifieke gezinssituatie? Of groeien de problemen je boven het hoofd?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult