Mijn zoon wil een bijbaan. Wat precies haal ik me op de hals?

Je zoon (of dochter) wil bijverdienen. Hij heeft ADHD, ADD en/of autisme en een bijbaan betekent een nieuw ritme thuis en de verantwoordelijkheid van het bijbaantje voor je kind. Kan hij (of zij) dat wel aan? En wat betekent het voor jou als ouder?…

‘Mijn zoon wil een krantenwijk. Moet ik er dan vroeg uit om hem te helpen ’s morgens…?’

Ja, die verwachting is reëel.Het is natuurlijk goed dat je zoon (deels) zijn eigen centen wil verdienen, bij voorbeeld omdat hij voor iets spaart. Maar een ochtend krantenwijk gaat hoogstwaarschijnlijk ten koste van jouw nachtrust.

Als hij al instaat is de wijk zelfstandig te lopen zonder overal te laat te komen, zal jij hem waarschijnlijk alsnog elke ochtend wakker moeten maken of op zijn minst controleren of hij op tijd opstaat.

Kan jouw kind een bijbaan aan?

Niet elk kind is hetzelfde, dat klopt. En natuurlijk geldt dit niet voor elke jongere met autisme of AD(H)D.

Dat verschil ervaarde ik zelf bij mijn zoons:

Wij hebben een zoon met ADHD die op zijn vijftiende 3 ochtenden per week al voor 5 uur opstond om bij een boer aan het werk te gaan. Aan de andere kant hebben wij een zoon met ADHD die op zijn vijftiende niet in staat was om tijdschriften op tijd te bezorgen. Oh, en wie zat elke vrijdagmiddag stickers te plakken en tijdschriften op volgorde te leggen? Juist. Niet die zoon, maar deze moeder.

Kijk dus hoe jouw kind omgaat met verantwoordelijkheid en welk type werk bij hem past. En leg hem uit dat een baantje als vakkenvuller in de supermarkt misschien voor hem gemakkelijker is dan een krantenwijk, omdat hij daar vragen kan stellen en hem wordt verteld wanneer hij wat moet doen.

Wil jij meer weten over wat bij je kind past? En hoe jij dat zo in banen leidt, dat jij én je kind er baat bij hebben?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult