Nicole Hoogenboom - Begeleiding en coaching

Over mij

Mijn naam is Nicole Hoogenboom. Ik coach ouders van kinderen met een diagnose op het gebied van Autisme en/of AD(H)D. Hiernaast coach ik ook volwassenen met Autisme en/of  AD(H)D.

Ik heb, samen met Hans vier, ondertussen volwassen, kinderen waarvan er drie een diagnose hebben. Twee van mijn kinderen hebben ADHD waarvan één in combinatie met dyslectie. De derde heeft een combinatie van  het syndroom van Asperger, ADHD, dysgrafie en dyscalculie. Net als veel andere ouders zocht ook ik pas hulp toen het water mij tot aan de lippen stond. Eigenlijk was ik al lang aan het verdrinken. Ik had het gevoel dat ik er zelf bijna aan onderdoor ging en vond mezelf een waardeloze moeder.

Daarnaast ben ik er een aantal jaar geleden achter gekomen dat ik zelf waarschijnlijk de diagnose ADD heb. Toen ik hier achter kwam vielen er direct een aantal puzzelstukken op zijn plek.

Op zoek naar hulp

Ondersteunende hulp vragen voor mij en mijn gezin was makkelijker gezegd dan gedaan. Waar kon ik terecht en wie kon mij met al mijn vragen en onzekerheden ondersteunen? Ik voelde me heel vaak eenzaam en onbegrepen. De reguliere hulpverlening kon mij niet genoeg bieden, simpelweg omdat hun kennis niet aansloot bij mijn hulpvraag. Ik zocht niet alleen theoretische oplossingen, maar was vooral op zoek naar iemand die begreep waar ik tegenaan liep. Een therapeut die begreep hoe woedend je kind met autisme kan worden als je zijn tandenborstel hebt verplaatst, of hem macaroni voorzet terwijl je spaghetti had gezegd.

Iemand die begreep dat ik hulp nodig had, niet alleen voor mijn kind en mijzelf, maar ook voor de andere kinderen. Want zij kregen een flinke tik mee van alle ruzies en de boze buien van hun broertje. Ik was op zoek naar iemand die begreep waarom ik soms niet meer van het leven kon genieten. Iemand die de maatschappelijke problemen – problemen op school en de problemen op werk -begreep.

  • Een leerkracht die geen oordeel velde of mij een slechte moeder noemde.

  • Een schouder waar ik af en toe op mocht uithuilen.

  • Een vriendin die mijn wanhoop en verdriet snapte.

  • Een behandelaar die begreep hoe je huwelijk onder spanning kan komen te staan.

Wat was het fijn geweest als…

Uiteindelijk is het me gelukt om weer moeder te kunnen zijn. Met behulp van reguliere zorg, maar vooral  dankzij de steun van andere ouders die in een soortgelijke situatie zaten. Zij waren de mensen die mij wel begrepen en die geen oordeel over mij en mijn kinderen velden. Die mijn pijn zagen, waar ik mocht huilen en waar ik elke keer weer opnieuw mocht beginnen met mijn taak als moeder.

Inmiddels kan ik weer genieten van mijn kinderen en voel ik dat ik zielsveel van hen houd. Maar wat was het fijn geweest als ik me indertijd direct had kunnen wenden tot een ervaringsdeskundige. Iemand die mij had gevraagd: hoe gaat het met jullie en wat hebben jullie nodig? Iemand die mij niet veroordeelde maar me ’gewoon’ begreep. Want daar had ik het meest behoefte aan.

Herkenning en erkenning

Om andere  ouders te kunnen geven wat ik zelf ook zo nodig had, heb ik mij in de afgelopen jaren gespecialiseerd in begeleiding en coaching op het gebied van Autisme en AD(H)D.

Sinds maart 2009 heb ik een eigen praktijk. Tijdens mijn werk merk ik dat mijn begeleiding aansluit op wat  ouders zoeken. Mijn herkenning en erkenning van de problematiek die speelt blijkt inderdaad de waardevolle aanvulling waar ik zelf indertijd zo naar verlangde.

 

Elke ouder heeft het recht om van zijn kind te houden,
elk kind heeft
het recht dat er onvoorwaardelijk van hem gehouden wordt.

Referenties

 

In de afgelopen jaren heb ik veel ouders en verzorgers mogen begeleiden. Lees de ervaringen van een aantal van hen.

Lees verder