Waar kan ik mijn kind laten testen op autisme, ADD of ADHD?

Wat typische kenmerken van ADD, ADHD en autisme?

School, je familie en/of vrienden vertellen je over hun vermoeden dat jouw kind ADD, ADHD of een vorm van autisme heeft. Of je vermoedt het zelf. Je vraag je af, wat de kernmerken zijn van ADD, ADHD, Asperger of PDD-NOS. En waar je dat kan laten testen.

De kenmerken van ADD, ADHD of autisme

Jammer genoeg hebben wij specialisten geen lijst, waarop alle symptomen staan. Vooral bij meisjes is het vaak moeilijker te zien, omdat zij hun vorm van autisme en ADD op een meer naar binnen gerichte manier tonen.

Wel blijkt dat, als je al een kind met een diagnose hebt, je eerder in de gaten hebt dat een ander kind de stoornis eventueel ook heeft. Je bent alert en herkent het gedrag.

Heeft jouw oudste kind een stoornis, dan is het helemaal moeilijk om deze te ontdekken, omdat je geen vergelijkingsmateriaal hebt met andere kinderen en wat zij konden op die leeftijd.

Je kind laten testen op ADD, ADHD of autisme

Wil jij weten of een van je kinderen autisme, ADHD of ADD heeft, vraag dan de huisarts om een verwijzing naar een kinderpsychiater. Hij of zij verricht het onderzoek.

Meestal komt je kind op een wachtlijst. Het kinderpsychiatrisch onderzoek bestaat onder andere uit vragenlijsten voor jou als ouder(s), de leerkracht(en)en meestal ook voor je kind. De kinderpsychiater voert bovendien gesprekken met jou en je kind.

Met de uitslagen en bevindingen bepaalt de kinderpsychiater of de diagnose autisme, ADD of ADHD voor jouw kind geldt.

Het kan een lange weg zijn voor je de uitslag hebt.

Een diagnose wordt (gelukkig) niet zomaar gegeven.

Voor sommige kinderen is weten wat ze hebben fijn: het verklaart veel van de drukte en onrust, boosheid of de angst, zowel in hun hoofd als in hun lijf.

Maar niet elk kind is blij met een diagnose: het kan hem of haar een leven lang blijven achtervolgen.

De volgende stap als ouder is om te kijken wat je kunt doen om je kind te helpen. Zie de diagnose als startpunt voor een handvat hoe om te gaan met je kind, niet meer en niet minder.

Ongeacht of je besluit om medicatie te gebruiken,een diagnose geeft jou de richting aan naar wat je kind van jou nodig heeft.

Heb je vragen of zoek je hulp?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult