Wat is het verschil tussen Ritalin en Concerta?

Onze zoon heeft ADHD, onze andere ADD. Nu hebben we de keuze uit Ritalin en Concerta, maar… wat is het verschil tussen deze 2 medicijnen? Hoe kiezen we de juiste?

Ritalin en Concerta worden voorgeschreven bij een diagnose AD(H)D. Beide zorgen ervoor dat je kind zich beter concentreert. Het onderdrukt de vele prikkels die onverwerkt door het hoofd gaan.Ze bevatten methylfenidaat. Het grootste verschil zit hem in de duur van de werking: Ritalin werkt sneller en korter, Concerta werkt trager en langer.

Ritalin en Concerta worden voorgeschreven door de psychiater.

De werking van Ritalin

Ritalin is sneller uitgewerkt en moet verspreid over de dag meerdere keren ingenomen. Bij drukte of afleiding bestaat daardoor de kans dat je kind de medicijnen vergeet in te nemen. Soms ‘vergeet’ hij de medicatie zelfs bewust in te nemen, omdat hij niet wil opvallen op school of tijdens het werk.

Ritalin geeft een rebound effect (ook wel rebound verschijnsel genoemd): wanneer het is uitgewerkt, worden de symptomen van de AD(H)D tijdelijk juist erger dan normaal. Dit effect verdwijnt na een tijdje, maar houdt rekening met het dagelijks ritme.

Een verhaal van een moeder over Ritalin

’Mijn dochter heeft ADD en zit in de examenklas. Ze timet de inname van haar Ritalin per dag, afhankelijk van haar rooster en de dingen daaromheen. Bij een gewone schooldag is haar laatste dosis Ritalin uitgewerkt rond half 4. Heeft ze dan een toets of moet ze nog leren, dan moet ze nog een kleine dosis innemen. Heeft ze na 12 uur geen toetsen of leerwerk, dan laat ze de Ritalin achterwege. Op drukke dagen, zoals verjaardagen, neemt ze een dosis in om de prikkels aan te kunnen.

Mijn dochter wordt geen zombie, maar is wel vlakker in haar stemmingen. Van nature kan ze erg enthousiast of juist zeer verdrietig zijn. Die pieken en dalen heeft ze niet meer. Af en toe mist ze dat best.Daarom slaat ze de Ritalin in de weekenden en vakanties vaak over, zodat ze zich even ‘normaal’ voelt.
De rebounds liegen er niet om. Wanneer haar medicatie tijdens een toets is uitgewerkt, heeft ze vaak een black out. Heel vervelend. ’s Avonds overhoren lukt niet. Een goed gesprek voeren ook niet. Ze klapt dicht door de drukte in haar hoofd en er komt geen zinnig woord meer uit.’

Een rebound houdt in dat als de medicatie is uitgewerkt er druk en vaak boos gedrag naar voren kan komen. Sommigen kunnen geen normale gesprekken meer voeren of ergeren zich aan alle omgevingsgeluiden.De concentratie verdwijnt acuut. De kenmerken waarvan je hinder ondervindt door AD(H)D komen dus tijdelijk sterker naar voren.

In medische termen spreken ze over ‘versterkte onrust’.

Er zit nog een vervelende bijwerking aan het gebruik van Ritalin: je kind heeft grotere kans op slapeloosheid door de medicatie. Soms is het raadzaam melatonine in te nemen een uur voor het slapengaan.

Hoe werkt Concerta?

Concerta is de traagwerkende variant van Ritalin,waarbij het methylfenidaat langzaam wordt afgegeven.

Het voordeel is dat dit medicijn meestal maar een keer per dag hoeft te worden ingenomen.

Het grote nadeel van Concerta is dat veel zorgverzekeringen het nog niet vergoeden, terwijl Ritalin bijna altijd vergoed wordt.

Het is echter geen reden om te zeggen: ‘Nou, dan gaan we voor Ritalin. We moeten de innames gewoon niet vergeten.’

Wij waren op een gegeven moment ruim €100 per maand kwijt aan de Concerta van onze zoon. Toch kozen we hiervoor: Ritalin werkte voor hem onvoldoende, er waren teveel rebounds op één dag en bij hem was elke rebound er een teveel.

Vaak hoor je dat kinderen aan het eind van de dag, wanneer de Concerta bijna is uitgewerkt, toch nog een medicijn met kortdurende werking innemen, zoals Ritalin, zodat ze zich ook ’s avonds goed kunnen concentreren.Het grote nadeel van medicatie is dat naast het drukke en onvoorspelbare gedrag vaak ook positieve emoties worden afgevlakt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om in het weekend geen medicijnen te gebruiken, omdat ze dan ook de positieve dingen in het leven ten volle ervaren.

Heb je vragen over Ritalin of Concerta? Of ben je op zoek naar andere antwoorden? Neem dan contact met mij op. Samen kijken wij dan of ik jou verder kan helpen. Of dat een bezoek aan een psychiater om antwoord te krijgen op al jouw vragen wenselijk is.

Maak gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult