Wat is de werking van melatonine?

Heeft je kind AD(H)D en/of een vorm van autisme, dan slaapt hij waarschijnlijk ook slecht. Melatonine is dan een oplossing. Hoe werkt melatonine, ook wel melatomatine genoemd? Wanneer gebruik je het en hoe lang werkt het eigenlijk? Laat ik beginnen met dit feit: melatonine is onschadelijk voor je kind…

Melatonine is een lichaamseigen stof, wat betekent dat het lichaam het zelf aanmaakt. Het is een hormoon dat wordt geproduceerd in je pijnappelklier. Het bepaalt je slaap-waakritme: de productie van melatonine komt op gang als de blootstelling aan licht vermindert. Daarom worden we slaperig als het donker wordt.

Bij veel mensen en kinderen met AD(H)D en autisme is het slaapritme zodanig verstoord, dat het lichaam te weinig melatonine aanmaakt. Verder is een van de mogelijke bijwerkingen van medicatie tegen AD(H)D slapeloosheid of zeer moeilijk inslapen.

Het gevolg: je kind slaapt slecht in, door en/of is te vroeg wakker.

De psychiater schrijft dan vaak melatonine voor. Omdat dit in principe een lichaamseigen stof is, is de kans op verslaving klein. Dit is anders dan bij de klassieke slaapmiddelen. Maar ook aan melatonine went het lichaam op termijn.Bovendien groeit je kind, waardoor medicatie ook vaak niet meer aansluit bij de dosering van het begin. Overleg met de psychiater van jouw kind of de dosering eventueel aanpassing nodig heeft.

Snelheid en duur werking melatonine

Melatonine werkt binnen 1 uur nadat je het inneemt. Hoe lang het werkt, is afhankelijk van de dosis, het gewicht van je kind en de medicatie die hij voor zijn AD(H)D inneemt. In principe is melatonine een inslaapmedicijn en geen doorslaapmedicijn. Slaapt je kind niet goed door, dan zijn er time-released capsules.

Melatonine heeft geen bijwerkingen.

Heb je vragen over het slaapritme van je kind? Of reiken de problemen verder dan alleen het slapen?

Maak dan gebruik van een GRATIS consult van 30 minuten! Vul onderstaand formulier in of mail naar nicole.hoogenboom@nhbc.nl. Je kunt natuurlijk ook tijdens kantooruren telefonisch contact met me opnemen: 06-19703438.

Gratis 30 minuten consult